PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Liefde voor muziek (S10) ★★★

dinsdag 12 maart 2024VTM

Liefde
Foto: VTM

Wordt het tiende seizoen van Liefde voor muziek, meteen ook het laatste dat er op vtm te zien zal zijn? Het zou zo maar eens kunnen, want in het begin van deze reeks lijkt een quote van een van de artiesten daarnaar te hinten. Het zou ook gewoon kunnen, weet je omdat er nu 9 artiesten aantreden die al eens aan bod zijn gekomen in de vorige seizoenen waardoor deze als een best of leest. Grote verrassing is dat Camille er nu niet bij is, hoewel zij veel te danken heeft aan het programma (net als The Masked Singer overigens).

Om meteen met de deur in huis te vallen: we zijn niet onder de indruk van de eerste aflevering van Liefde voor muziek (S10). Een 56-jarige als Koen Wauters ‘Voor het eerst in mijn leven, flitst er vuur door me heen’ horen zingen in Clouseaus versie van Vuurwerk? We geloven er gewoon de ballen van als ie die tekst zingt. Zeker als je er zijn liefdesleven op naslaat.

Volgens Tourist LeMc coverde Clouseau een ‘monsterhit’ en kwamen de broers er nog mee weg ook. Niet zo als je het ons vraagt. Vonken en vuur is dan ook gewoon stukken beter. De Vuurwerk-cover voelde dan ook vooral aan als een eresaluut aan de in 2021 overleden Stefaan Fernande, die het nummer mee geschreven heeft en trouwe co-songsmid van Kris Wauters was. Uit hun pen vloeiden namelijk een heleboel Clouseausongs.  

Nu Pauline alweer Olivia verving om op het einde van de eerste aflevering van deze Liefde voor muziek met Jaap Reesema ‘Kom wat dichterbij’ te zingen en ze ook al schitterde in afwezigheid in het Sportpaleis, lijkt het er steeds meer op dat de blondine niet meer tot het Regi-rijk behoort. Nochtans slaagde de zwartharige, ook door de te grote focus en haar mimiek (met de mondhoeken naar beneden alsof tijdens de tv-opnames haar relatie met een voor haar veel te oude man, een veertiger met kinderen wtf!, al op springen stond) niet die frisse premiumverschijning van Olivia van enkele jaren geleden te benaderen.

81 songs zullen er de revue passeren tijdens dit tiende seizoen van Liefde voor muziek. Een goeie reden was dat om de muzikanten eens in de spotlight te zetten. Opvallend daarbij was dat Koen Wauters het opzet van het programma doorprikte. Al jaren lijkt het alsof Vlaamse artiesten gewoon op vakantie zijn op de kosten van onze ex-klasgenoot Maarten Janssen. Maar het is wel degelijk werken, zo leek de vijftiger uit te doen schijnen. Hij relativeerde zijn rol ook als zanger ‘We zijn geen zak waard zonder een fantastische band die niet gewoon hun partituur spelen maar met hun hart spelen. […] We rekenen alweer op al jullie talent, inzet en veel te lange overuren voor een fantastische week!’ vervolledigde hij zichzelf.

Laura Tesoro mocht als eerste aantreden en bracht een in snelheid gehalveerd ‘Gravity’ naar Regi’s ‘Zwaartekracht’. Wellicht scheelt er iets met ons DNA, maar dansen deden we er helemaal niet op. Ook Summer life dat naar Zomerlijf vertaald werd door K3 zagen we in tegenstelling tot Regi niet meteen genomineerd worden voor Zomerhit. De Limburger denkt er kennelijk anders over ‘Als dat niet genomineerd wordt voor Zomerhit, eet ik mijn cabrio op.’ zei ie namelijk.

Beste collega’s van Radio 2 en VRT 1, kunnen jullie ervoor zorgen dat ook dit jaar K3 niet genomineerd wordt? Regi zijn cabrio zien opeten bij voorkeur in primetime, live op televisie, kijk: daar zouden wij dus wél naar kijken en het zou zo veel boeiendere reality tv kunnen opleveren dan zijn recente huwelijk met Kristel waar hij kennelijk als 48-jarige nog een klein kweekprogramma mee wil starten. Als dat kind 20 dan is, zal hij er al minstens 68 zijn. Man man. Waar zijn die tandjes?

Twee artiesten overschatten bijzonder hard de banaliteit en inwisselbaarheid van de dance music die Regi schreef. Hoe zwak zijn lyrics zijn, kwam dan ook pijnlijk aan de oppervlakte toen Jasper Steverlinck ‘Walk on water’ in een Nina Simone-jasje stak, zichzelf begeleidend aan de piano waarna de rest van de band later inviel. Ook de zich steeds overschattende Johannes Genard wist ons – zoals bijna altijd trouwens – niet te bekoren. Vergeleken werd zijn versie van ‘Land of the living’, de eerste plaat met Linda, met David Byrne. Mochten wij tot de entourage van laatstgenoemde Amerikaanse meester behoren, we zouden Kris Wauters die dit ‘David Byrne-kwaliteit’ vond, gewoon een proces aandoen wegens laster en eerroof. Ook Stan Van Samangs versie van ‘Horen, zien en zwijgen’ in een The war on drugs-versie vonden we vooral overkomen als te veel een ander zijn stijl na-apen dan de moeite doen om je eigen universum goed proberen te laten matchen met dat van een ander.

Tourist LeMc’s versie van ‘De wereld draait voor jou’ dat ie omdoopte tot ‘De wereld draait voor mij (niet voor iedereen)’ was dan weer grappig ‘het middelpunt ik en niet gij.’ maar bovenal eigenzinnig, cocky en kritisch (ook naar Liefde voor muziek en artiest/frontman zijn zélf) ‘Ge hebt muzikanten. Hoe meer geschoven naar achter hoe minder belang. Ge hebt lichtmannen. Camerastanden. Vergeet efkes de zetel. Het is hier te doen mannen!’ Heerlijk.

Zijn versie was heel eigen, maar die van Suzan & Freek was dat ook toen zij samen ‘Als ik mezelf verlies’ zongen. Akoestische gitaar, piano, vervolgens de cello, drums en viool: dit was veruit de sterkste cover van de eerste aflevering van het tiende seizoen van Liefde voor muziek. Omdat als je de twee Nederlanders ‘Dat jij en ik tijdloos zijn. Je houdt me overeind.’ uit die songtekst hoort zingen, je het ook gewoon gelooft (terwijl we dat trouwens nooit deden bij de zangers van het origineel: Melanie en Arno). Omdat het zo (opr)echt klonk bij Suzan & Freek, hun stemmen zoals steeds prachtig met elkaar blendden en met de muzikanten het lied mooi maar weliswaar klassiek opbouwden. Of om het met de woorden van Suzan te zeggen: ‘Sommige mensen vinden het volgens mij heel fijn als ze op een podium gaan om in een andere versie van zichzelf te stappen. Ik heb dat nooit gekund. Dat is heel lang mijn valkuil geweest. En nu sta ik er gewoon.’ Nee, da’s geen valkuil, Suzan. Da’s net je kracht waardoor je al de rest, op Tourist LeMc na, gewoon naar huis zingt. Suzan & Freek en Tourist LeMC dus boven in eerste aflevering van het tiende seizoen van Liefde voor muziek!

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter